A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

21 листопада День Гідності та Свободи

Дата: 20.11.2017 12:08
Кількість переглядів: 754

День Гідності та Свободи об’єднує дві знакові події у новітній історії нашої країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року.

Указом Президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року було впроваджено свято, яке мало на меті донести до сучасників та до майбутніх поколінь об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддати належну шану патріотизму й мужності звичайних громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Фото без опису

У листопаді 2005 року, тодішній Президент Ющенко заснував свято – День Свободи, адже саме наприкінці листопада 2004 року люди вперше вийшли на майдан висловити загальнонаціональний протест. Нажаль, влада, встановлена в Україні на той момент, так і не змогла реалізувати більшості очікувань, покладених на неї народом.

Згодом, наступним Президентом України став Віктор Янукович. Він скасував День Свободи і об’єднав його з Днем Соборності Указом від 30 грудня 2011 року.

У листопаді 2013 року українці знову вийшли на Майдан. Три роки тому, увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу, незабаром їх було вже 1500, а 24 листопада – понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Протести відбулися також у Львові та Харкові.

Фото без опису

Потім відбувся загальностудентський страйк, а 29 листопада на Євромайдані влаштували великий мітинг із закликами до відставки уряду та дострокових виборів у парламент.

Кривавою стала ніч на 30 листопада. Тоді на майдані в основному були студенти, проти яких влада застосувала силу з метою розігнати мітингуючих  і завершити протестні акції. Проте це був лише початок. Замість перелякатися, звідусіль на захист дітей на майдан почали збиратися спочатку кияни, пізніше жителі інших міст. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими.

18-20 лютого – пік Революції гідності. Відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок та вбито багатьох євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.

У ніч з 21 на 22 лютого Янукович втік з України, а Росія незабаром анексувала Крим та без оголошення війни вторглася на Донбас.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь