A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Що робити, якщо ви заблукали в лісі

Дата: 14.07.2018 09:09
Кількість переглядів: 3015

Ми думаємо, що таке може статися з будь-ким, але не з нами. Проте щодня чуємо звістки про людей, які заблукали в лісі. Як правильно підготуватися до походу на природу? А найголовніше: чи є чітка інструкція, як поводити себе, якщо таки заблукали?

 

ПОРЯДОК ДІЙ, ЯКЩО ВИ ЗАБЛУКАЛИ В ЛІСІ!!!!

 Необхідні заходи до того, як ви заблукали в лісі:

  1. Не ходіть в ліс поодинці. Це дуже небезпечно. Якщо йдете групою, то тримайтеся разом. Ніколи групі людей не треба розділятись. Якщо ви й розділилися, то не випускайте з виду свого колегу.
  2. Перш за все, заздалегідь повідомте близьких або знайомих про свій маршрут. Залишіть записку з необхідною інформацією (дата, час відбуття, кількість людей, що йдуть з вами, напрямок подорожі й орієнтовний час повернення).
  3. Якщо йдете у незнайому місцевість, то придбайте компас і мапи регіону. Можуть знадобитися топографічні карти масштабу 1:50 000. В гіршому випадку перед мандрівкою роздивіться карту місцевості – так почуватиметесь значно впевненіше, а в кращому випадку в поході бажано мати із собою GPS-навігатор  або хоча б телефон з ним. Проте, це допоможе, лише якщо буде телефон працювати (повністю зарядіть перед виходом) і буде мережа. До речі, телефон треба мати обов’язково, адже при необхідності можна викликати допомогу (112, 101, 102).
  4. Заздалегідь подбайте про достатній запас їжі та питної води, медикаментів, якісний ніж, сірники в герметичній упаковці, запальничку. Сірники займуть не багато місця в кишені, проте вогонь може подати сигнал людям, зігріє в холод, та й віджене диких звірів.
  5. Одягніть зручний одяг та взуття. Вони повинні відповідати місцевості та погодним умовам, які можуть змінитися дуже швидко. Навіть якщо на вулиці комфортні +20 за Цельсієм, ввечері все одно стає прохолодно та й дощ буває не за розкладом. Деякі речі запакуйте у целофан.
  6. Якщо з вами до лісу йдуть діти, одягніть їх у яскравий кольоровий одяг – він більш помітний. До речі, незважаючи на визнану зручність камуфльованого одягу, працівники рятувальної служби рекомендують при поході в ліс навіть дорослим одягати яскравий одяг.
  7. Візьміть за правило: перед тим як увійти в ліс, запам’ятайте, в якій стороні знаходяться сонце (наприклад, якщо воно справа, виходити назад треба так, щоб воно було зліва), дорога, річка. Під час прогулянки запам’ятовуйте орієнтири. Щоб не заблукати – залишайте позначки. Без візуальних орієнтирів людина в лісі починає кружляти.
  8. Якщо ви все-таки заблукали в лісі, зберігайте спокій. Під час паніки мислити логічно неможливо.

Що робити, якщо заблукали в лісі

Фото без опису

Перш за все, якщо ви зрозуміли що заблукали, потрібно зупинитися, заспокоїтися і продумати свої дії. Загалом план дій повинен бути таким:

  1. Згадати останню прикмету і намагатися віднайти до неї дорогу. Встановити загублений напрямок руху (по сонцю).
  2. Якщо це не вдалося, треба згадати знайомі орієнтири: річку, просіку, дорогу. Прислухатися. Вийти до людей допоможуть звуки або запахи – працює трактор, поїзд, гавкає собака, чути запах диму (рухатися треба проти вітру до джерела диму). Звуки краще чути на підвищенні за відсутності вітру.
  3. Якщо ви не знайшли ніяких орієнтирів, постарайтеся залізти на найвище дерево (спочатку оцініть свої сили). З висоти є найбільша ймовірність побачити різні труби, антени, вишки електропередач.
  4. Якщо нічого не чуєте і не бачите, то слід просто вибрати напрямок і йти суворо в ту сторону, зрозуміло, обходячи болота. Пересуватися потрібно так: намічайте лінійний орієнтир (високе дерево, пагорб, скеля тощо), прямуйте до нього, а потім вибирайте наступний. Якщо йти, не вибираючи орієнтир, часто спрацьовує правило «фокусу правої ноги». Справа в тому, що одна нога у будь-якого з нас дещо коротша за іншу. Відповідно, при ходьбі людину постійно заносить убік. Таким чином, в лісі вона починає «кружляти». Якщо з’ясувалося, що ви вийшли на старе місце, відпочиньте, заспокойтеся, намітьте лінійний орієнтир і рухайтеся до нього по прямій. І так від орієнтиру до орієнтиру.
  5. При відсутності знайомих орієнтирів – рухатися за течією води. Струмок виведе до річки, річка – до людей.
  6. Будьте впевнені, що лісова дорога завжди виводить до житла; сліди машин, як правило, приведуть до населеного пункту.
  7. Шукайте у лісі ЛЕП, газопроводи, просіки й дороги – вони обов’язково виведуть вас до людей.
  8. Не ігноруйте людей. Як не дивно, але часто люди, які загубилися, соромляться спитати дорогу в незнайомців, яких зустрічають в лісі. Пам’ятайте, що в цьому немає нічого поганого, якщо ви побачили, чи почули людей, кричіть якомога голосніше і просіть про допомогу.
  9. Якщо вас застала ніч, не намагайтеся вже виходити із лісу. Це може призвести, що ви заблукаєте ще більше або ж просто травмуєтеся. Краще знайти найбільш захищене місце від вітру, дощу, розкласти при можливості вогонь, дочекатись світанку або допомогу.

Фото без опису

Обов’язковим є правило – перш, ніж увійти в ліс, визначити сторони горизонту. Рухаючись, уявно проведіть пряму лінію від одного видимого орієнтиру (велика сосна) до другого (галявина лісу). Без орієнтирів людина в лісі починає кружляти, так як права нога робить крок більший, ніж ліва.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь