A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Страви на Святий Вечір

Дата: 05.01.2019 14:08
Кількість переглядів: 616

Святвечір традиційно асоціюється з нарядженою ялинкою, подарунками, накритим столом і ароматами смачних страв. У цей вечір на святковому столі повинні обов’язково стояти 12 пісних страв.

Фото без опису

Святвечір — це день надзвичайно важливий. Здавна українці вірили, що всі дні наступного року будуть такими ж, як святвечір. А тому всі справи слід робити ґрунтовно, з ретельністю і посмішкою на обличчі. Звертали увагу і на гостя, який першим переступав поріг будинку — вважалося, що краще, якщо це буде чоловік.

Раніше вважалося, що деякі традиційні страви є свого роду зв’язком між нашим світом і потойбічним. Частково це пов’язано з переконанням, що в святвечір людей відвідують духи предків. До цих пір зустрічається традиція залишати за столом одне місце для мандрівника, що раптово зайшов — це йде зі слов’янських вірувань. У тарілку, поставлену біля незайнятого місця, клали по шматочку кожного блюда. Робилося це і для того, щоб пом’янути покійних.

Отже, що ж готують на Святвечір?

Страв має бути  12 — за однією версією, цифра ця пов’язана з 12 апостолами, за іншою — з кількістю місяців у році. Однак було так не завжди. На селянських столах раніше ставилося п’ять чи сім страв, в дворянських будинках — дев’ять. У аристократів страв готувалося 11. Всі ці числа також були символічні: пов’язані вони були, наприклад, з сімома днями в тижні або дев’ятьма ангельськими чинами.

Сучасна кількість — 12 — стала зустрічатися спочатку на столах найбагатших людей. Причому частувань було часом настільки багато, що, наприклад, всі рибні страви вважалися як одна.

Кожен продукт, який можна побачити на столі у Святвечір, має своє значення:

  • Хліб — символ благополуччя
  • Пшениця — символ цілющої сили
  • Риба — символ християнства
  • Капуста — означала силу, яка охороняла від хвороб
  • Гриби — ще з язичницьких часів зв’язувалися з встановленням контакту з душами померлих предків ????
  • Мак — символ родючості і багатства
  • Мед — його присутність на столі у Святвечір гарантувало користь від сил природи
  • Яблука і горіхи — охороняли членів сім’ї від хвороб горла і зубів

Тепер докладніше про страви. Починалася вечеря з куті Потім переходили до традиційного червоного борщу.Деякі господині подавали його з грибними вушками, але частіше з пампушками й часником.  Обов'язково подавали картоблю з грибами. Потім переходили до рибних страв.  Способи приготування залежали від вправності господині та смаків домочадців.

Готували горох або квасолю з капустою. Блюдо це вважається сьогодні надзвичайно корисним — адже квашена капуста є прекрасним джерелом вітамінів і мінералів.

Не обходиться святковий стіл і без випічки. Це пироги з капустою і грибами, галушки з маком.

Узвар також дуже символічний: вважається, що груші приносять довголіття, яблука — любов і здоров’я, а сливи відганяють злі сили.

Безумовно, не можна було забувати про хліб. Він був символом нового життя і благополуччя. Його присутність на столі означало процвітання в наступаючому році.

Святвечір як раніше, так і зараз, в основному зустрічали в колі сім’ї, а також, що при всьому різноманітті частувань не слід забувати, що спробувати треба абсолютно все — щоб наступного року у вас були благополуччя, достаток і здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь