A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вишевицька об'єднана територіальна громада
Житомирська область, Житомирський район

Купання на Водохреща: рятівники дають корисні поради та нагадують правила безпеки

Дата: 15.01.2018 20:16
Кількість переглядів: 606

Вважається, що на Хрещення, 19 січня, вода в річках і інших водоймищах знаходить чудодійну силу і здатна навіть зцілити. Купання в ополонці – християнський обряд, що здійснюють на Водохреща: він символізує очищення від гріхів. Крім того, це ще й гарний спосіб укріпити імунітет . Для того, щоб отримати від купання задоволення та користь потрібно дотримуватись нескладних рекомендацій.

Головне, під час Водохреща -  утриматися від купання на несанкціонованих пляжах, особливо там, де не перевірено дно, ні в якому разі не заходити у воду в стані алкогольного сп'яніння і не допускати переохолодження.

Не можна купатися в тих водоймах, які до цього не підготовлені. Не можна пірнати у воду безпосередньо з льоду, а при груповому купанні кількість людей, які знаходяться у воді, не повинна перевищувати трьох осіб. Також заборонено купання дітей без нагляду батьків або дорослих.

 У жодному разі не пірнайте у воду - заходьте в ополонку повільно і обережно. Уникайте великого скупчення людей у купелі. Глядачі не повинні виходити на лід, а бажаючим зануритися слід по черзі обережно підходити до ополонки. Щоб не спровокувати проломленого льоду, не можна під'їжджати до купелі на автомобілі.

 Безпосередньо в ополонці можна перебувати всього кілька секунд - зазвичай не більше трьох - потім потрібно переодягнутися в теплий одяг і піти в тепле приміщення або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом.

Не рекомендується вживати перед купанням алкогольні напої: думка про те, що спиртне зігріває тіло - помилкова. І саме у стані алкогольного сп'яніння збільшується ймовірність стати жертвою власної необачності.

Перед тим, як прийняти рішення зануритися в крижану воду, обов'язково треба проконсультуватися з лікарем про стан власного здоров'я. І якщо він виявить протипоказання, то краще утриматися від традиційних купань, особливо людям із захворюваннями легенів і серцево-судинної системи.

Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а згодом і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук і ніг. При легкому переохолодженні достатньо тепло вдягнутися, випити гарячий солодкий чай або каву, щоб зігрітися. Але якщо переохолодження було тривалим, воно може розвинутися в обмороження, тобто пошкодження тканин в результаті впливу низьких температур.

Обмороження може виникнути не тільки при сильному морозі, а й при достатньо теплій зимовій погоді. Його розвитку сприяє вологе повітря і вітер. Причиною обмороження можуть стати мокре і тісне взуття; тривале перебування в нерухомому стані на вітрі, в снігу; хвороби, алкогольне отруєння. Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими руками.

Найчастіше обмороження зачіпає пальці, кисті, стопи, вуха і ніс. При першому ступені обмороження шкіра блідне, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння і набряк. При другому ступені ураження шкіра набуває синьо- червоний відтінок, і на її поверхні з'являються пухирі з прозорою рідиною. При цьому людину морозить, підвищується температура тіла. Третя і четверта стадії супроводжуються відмиранням тканини, ризиком розвитку гангрени.

Якщо побіліли щоки, ніс або вуха, достатньо розтерти їх чистою рукою до почервоніння і появи поколювання. Можна використовувати для розтирань суху вовняну тканину і розчин спирту або горілки. Не можна розтирати обморожені місця снігом, оскільки сніг не зігріває, а ще більше охолоджує і пошкоджує шкіру.

Ні в якому разі не можна поливати обморожені ділянки гарячою водою. Якщо з'явилася набряклість відмороженого місця або пухирі, то не можна робити розтирання. Потрібно покласти на відморожені місце пов'язку з товстим шаром вати і доставити постраждалого до лікарні. Людину з будь-яким видом відмороження необхідно помістити в тепле приміщення і дати їй гарячий чай або каву.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь